GDP/Hart vraagt aandacht voor veiligheid Bussum Centrum: Camera’s en paaltjes overwegen.

In Bussum zijn we onlangs geconfronteerd met een golf van misdrijven met grote impact en veel geweld. Op 13 februari een plofkraak bij juwelier Charm in de Nassaustraat en kort daarop eind februari een brute overval bij juwelier Geerling 200 meter verderop in de Havenstraat. Bij Charm hebben de professionele overvallers 4 minuten de tijd gehad om de gasflessen en plofinstallatie aan de buitenkant te installeren en duurde het 10 minuten voordat de politie ter plaatse was. Bij juwelier Geerling, die in mei 100 jaar bestaat, werd alles gefilmd door een alerte overbuurvrouw. De vluchtauto stond daar klaar in de steeg aan de overkant en hier was de politie dankzij haar 112 melding sneller ter plaatse maar helaas te laat om de – ook hier professionele – boeven in te kunnen sluiten.

Afgelopen week werd op het veerplein opnieuw het kunstwerk true colors van kunstenaar Marieke de Jong vernield door vandalen. En nog recenter werd op het net gerestaureerde station Naarden-Bussum door vandalen graffiti aangebracht op het historische gebouw. En dan hebben we het nog maar niet over de overlast van hangjongeren op het veerplein en bij de Mc Donalds. Alle daders liggen op het kerkhof, figuurlijk dan.

Het centrum van Bussum, ons vitale centrum voor ondernemen, verblijven en wonen, is helaas al lang zijn jubelsterren kwijt. Het gaat zo steeds verder de verkeerde kant op. En waren deze overvallen wellicht een voorbode voor meer? Uit de meest recente veiligheidsmonitor blijkt dat het onveiligheidsgevoel van onze inwoners in het centrum van Bussum met 16% hoog is vergeleken bij het gemiddelde van onze gemeente. Ook de sociale overlast door hangjongeren in het centrum is relatief hoog.

Uit gesprekken met een aantal ondernemers is gebleken dat cameratoezicht en de plaatsing van anti-parkeerpaaltjes aan het einde van de Nassaulaan en bij de McDonalds (Brinklaanzijde) een goed idee wordt gevonden. Daarvoor deden wij eerder al een oproep, maar de portefeuillehouder zegde toen toe om de overlast en incidenten te analyseren en om na te gaan of er maatregelen genomen dienen te worden.

In de komende raadsvergadering willen wij de volgende vragen aan de burgemeester stellen:

Vraag 1
Heeft de portefeuillehouder de incidenten geëvalueerd en wat is daaruit de conclusie?

Vraag 2
Kan het gebied Nassaulaan/Nassaustraat afgesloten worden door middel van parkeerpalen (pop ups) die alleen van 08.00 uur tot 11.00 uur open staan voor bevoorrading?

Vraag 3
Indien de APV dit niet toelaat, is het dan mogelijk om stevige anti parkeerpalen in de stoepen te plaatsen aan de Brinklaanzijde bij het Veerplein en de Nassaulaan om in en uitrijden ’s avonds en ’s nachts onmogelijk te maken? We creëren dan een doodlopende weg.

Vraag 4
En zou de portefeuillehouder in het licht van de recente gebeurtenissen opnieuw willen overwegen cameratoezicht op notoire plekken in onze gemeente – te beginnen in het centrum, – toe te passen?

Vraag 5
Is het tenslotte mogelijk om de sluitingstijd van Mc Donalds aan te passen en te vervroegen naar 23.00 uur en daarmee de potentiële overlast in de omgeving te verkleinen?