Zorgen GDP/Hart over grote stijging parkeertarieven in 2023

Gisteren werden de nieuwe parkeertarieven voor 2023 als hamerstuk behandeld in de raad. Daaruit blijkt dat de tarieven met maar liefst 33% verhoogd zullen worden; een enorme stijging die er toe leidt dat de tarieven in Bussum van 1,20 naar 1,60 euro per uur zullen gaan, en in Muiden van 2,40 naar 3,20 euro. GDP/Hart maakt zich daar grote zorgen over in een tijd dat inwoners al met sterk stijgende kosten te maken hebben, en ondernemers het niet kunnen gebruiken dat klanten ervoor kiezen maar niet meer lokaal te gaan winkelen.

Wij wilden de hoogte van deze tarieven daarom graag nog bespreken. Omdat over een hamerstuk geen debat kan worden gevoerd, werd hiervoor een amendement ingediend, dat opriep om de parkeertarieven nog even te laten wat ze nu zijn en begin volgend jaar met de raad een inhoudelijke discussie te voeren. Helaas werd dit naast GDP/Hart alleen door een deel van de VVD gesteund waardoor de stijging van 33% per 1 januari door de raad werd aangenomen. Wij hebben daarom technische vragen gesteld, om ons voor te bereiden om begin volgend jaar het onderwerp alsnog te agenderen in de raad. De parkeertarieven kunnen altijd weer naar beneden worden bijgesteld – maar wij vinden het jammer en zorgelijk dat ze per 1 januari zo sterk stijgen.