Raad omarmt “vlag-suggesties”, maar stemt tegen motie

Vanavond werd er gestemd over onze motie, die erop zag om de historische vlaglocaties in Gooise Meren z.s.m. weer veilig in gebruik te kunnen nemen. Daarbij droegen wij o.a. aan dat daarvoor ook gedacht kan worden aan de inzet van speciaal hiervoor getrainde “vlaggenisten”. Dit zijn experts die (gezekerd) op grote hoogte kunnen werken, zonder dat je daarvoor ingrijpende bouwkundige aanpassingen aan de monumentale gebouwen hoeft te doen.

Alhoewel uit het eerdere debat en de stemverklaringen bleek dat zowel de wethouder als de voltallige raad onze suggesties graag ter hand willen nemen, stemden de coalitiepartijen (VVD, D66, GL en HvBNM) + de Christenunie verrassend genoeg tegen de motie. Dat kenmerkt de weinig dualistische bestuurscultuur in Gooise Meren, waarbij de oppositie bijkans niets gegund wordt. Dus werd door wethouder Alexander Luijten (VVD) met de coalitie in zijn kielzog maar weer eens beweerd dat onze motie “totaal overbodig” is, want de wethouder was hier zelf natuurlijk ook allang mee bezig… Wij weten wel beter.

Toch kijken wij terug op een geslaagde interventie; het belangrijkste is dat we (opnieuw) aandacht hebben gevraagd voor dit probleem, dat de oplossingsrichting op zichzelf warm ontvangen is en dat de wethouder heeft toegezegd ermee aan de slag te gaan. Wij blijven dit uiteraard kritisch volgen, want die vlag moet weer hangen!

Foto: Marlo Reeders