Uitslag poll: geen sollicitatieraad in Gooise Meren

Een gemeente is niet alleen een bestuurlijk instituut, maar ook een belangrijke werkplek voor veel inwoners of mensen van buiten. Al deze gemeentemedewerkers zetten zich in voor het veilig, schoon en leefbaar houden van onze omgeving. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk? En op basis waarvan worden zij geselecteerd? Om hierin meer transparantie en invloed naar inwoners te bieden, heeft de gemeente De Fryske Marren ervoor gekozen haar inwoners te laten meepraten over de werving en selectie van nieuwe gemeentemedewerkers. Deze gemeente heeft hiervoor een sollicitatieraad ingesteld, waar 7 inwoners in zitten die op verschillende momenten in het werving- en selectieproces worden betrokken. Wij vroegen jullie of dit voor onze gemeente ook een goed idee zou kunnen zijn.

Het grootste gedeelte van onze stemmers op het platform (67%, 44 stemmen) vindt dat de gemeente de werving- en selectie zelf moet blijven doen. Slechts 33% (22 stemmen) vind het wel een goed idee. De app-stemmers waren hierover meer verdeeld. Hiervan vond het merendeel (52%, 33 stemmen) het juist wél een goed idee om te werken met een sollicitatieraad. Een kleinere groep (36%, 23 stemmen) vond dat de gemeente het zelf moest doen en 12% had hier eigenlijk geen mening over.

Of het meedenken en -praten over de werving en selectie van nieuwe medewerkers ook echt een verschil maakt in de kwaliteit of toewijding van ambtenaren, dat is nog niet bekend. Vooralsnog lijkt het erop dat inwoners van Gooise Meren hier niet echt warm voor lopen, maar we houden De Fryske Marren op dit punt nauwlettend in de gaten!