Komt het ornament op de Ut ooit nog terug?

Het idee werd aanvankelijk goed ontvangen door SMB, eigenaar van de Vestingwerken van Naarden. Een replica laten maken van het vroegere ornament op de Utrechtse Poort. En dan nóg iets mooier dan de replica van de carnavalsvereniging 😊 Behalve door ons, was dat recent ook al door twee andere “Naardenezen” geopperd. En natuurlijk meer dan eens hier op Facebook.
 
SMB ging er serieus naar kijken. Maar toen ze terugkwamen met een inschatting van de kosten, leek de verwezenlijking van dit plan echter ineens weer heel ver weg: 3,5 ton voor reconstructie, plaatsing en onderhoud in de komende 20 jaar. Dat is veel geld en dat ligt niet zomaar op de plank bij de SMB of de gemeente, zo leert navraag.
 
Natuurlijk, een zandstenen beeld maak je niet op een zondagmiddag en het moet wel van goede kwaliteit zijn. En dat kost geld. Maar zoveel geld? Zijn er geen alternatieven? Met die vragen zijn wij nog eens het gesprek aangegaan met SMB. We bespraken o.a. van welk materiaal het beeld nou werkelijk was (was dat wel zandsteen, of misschien zink?) en of we met de nieuwste technieken van nu niet tot een goedkopere uitvoering kunnen komen. Zo worden er bijna niet van echt te onderscheiden beelden gemaakt uit door computersimulatie vervaardigde ‘mallen’, met betonnen rand en kunststof opvulling. Maar SMB wil daar niet aan. Dat is te veel “Efteling”. Tja…
 
Moeten we de hoop dan opgeven? Daar zijn wij niet zo van. Daarom hierbij nog maar een poging: Is er in ons midden misschien een kunstenaar/beeldhouwer die het als een geweldige uitdaging ziet om hiermee aan de slag te gaan en daarvoor wat minder rekent dan de door SMB begrote kosten?? Eeuwige roem gegarandeerd!