Privacy versus veiligheidsgevoel: het cameradebat

Wel of geen cameratoezicht in de openbare ruimte is al lange tijd een onderwerp van gesprek en debat. Zeker op hoog-risicoplekken, zoals stations, horecagebieden en winkelcentra kunnen camerabeelden helpen bij het sneller of beter oplossen van incidenten of het opsporen van verdachten. Wat ons betreft is cameratoezicht in deze risicogebieden dan ook noodzakelijk, maar wij zouden het Goois Democratisch Platform niet zijn, als wij hierover niet ook jullie mening wilden horen. Onze meest recente poll vroeg jullie dan ook naar jullie standpunt over dit (herinvoeren van) cameratoezicht, al dan niet gebruikmakend van bestaande camerabeelden van ondernemers en/of particulieren. Dit laatste wordt aangemoedigd door ons college, want onze burgemeester en wethouders streven ernaar om een gezamenlijk (politie)netwerk van camera’s aan te leggen, zodat er over een groter gebied voldoende dekking is. Zonder overigens vanuit de gemeente zelf camera’s te plaatsen.

Het grootste gedeelte, t.w. 69% (67 mensen) van de website-stemmers en 53% van de app-stemmers, geeft aan het (her)invoeren van cameratoezicht een goed plan te vinden, waarbij de meesten (51%, 52 mensen) wel aantekenen dat de gemeente en de politie zelf ook camera’s moeten plaatsen. Toch is ook een behoorlijk aantal stemmers van mening dat er sprake is van privacyschending. Zo’n 24% (24 mensen) geeft als antwoord op onze stelling: “Geen goed plan, het schaadt mijn privacy en bovendien is het niet eens toegestaan dat ondernemers en particulieren camera’s op de openbare weg richten.”

Genoeg stof tot nadenken dus, zowel voor ons als voor het college. Bij verdere ontwikkelingen houden we jullie uiteraard op de hoogte!

Wil je over nog meer onderwerpen je mening geven? Neem dan eens een kijkje op onze vernieuwde website! Hier vind je niet alleen de nieuwe poll (parkeerterrein op de Veldweg, of een parkeergarage met woningen?), maar ook een actuele (vergader)kalender van de gemeenteraad en een nieuw inwonersinitiatief. Daarbij kan je vanaf nu ook reageren op onze berichten via je Facebook-account. We horen je graag!