Provincie stopt Gooise herindelingen

Geduputeerde Staten van de provincie Noord-Holland hebben de fusie van gemeenten in het Gooi beëindigd. Dat heeft de provincie woensdagochtend bekend gemaakt.

Het gaat om de geplande fusie van Huizen, Blaricum en Laren en het samengaan van Wijdemeren en Hilversum. Reden voor het stopzetten is het ontwerpplan voor de gemeentelijke herindeling dat minister Ollongren naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg heeft gestuurd. Anders dan de provincie op basis van het regeerakkoord had verwacht, wordt haar rol bij de herindeling niet versterkt.

GDP was altijd al tegen verdere gemeentelijke herindeling in ‘t Gooi, zeker als Gooise Meren daarin (op termijn) meegezogen zou worden en er onder inwoners geen enkel draagvlak bestaat.