Militaire zweminrichting in de Vestinggracht komt er niet

Enige tijd geleden is er een inwonersinitiatief op ons platform geplaatst, dat er op ziet om de militaire bad- en zweminrichting in de vestinggracht van Naarden Vesting nieuw leven in te blazen. Het militaire openluchtzwembad was tussen 1889 en 1935 in gebruik en bevond zich in de binnenvest bij de Kapitein Meijerweg. Van de 23 mensen die op dit initiatief gestemd hebben, zijn er 21 positief. Alhoewel het aantal stemmen vrij beperkt is, heeft onze fractie het initiatief voorgelegd aan de SMB, eigenaar van de Vestingwerken.

SMB geeft in een reactie aan dat het initiatief om meerdere redenen niet haalbaar is. Naast afwegingen op het gebied van cultuurhistorie en financiën, kan SMB niet garanderen dat het water veilig en schoon is. Daarnaast is er geen toezicht te organiseren. Onze fractie heeft begrip voor dit standpunt en daarom kan dit inwonersinitiatief helaas geen doorgang vinden.

Hieronder staat de integrale reactie van SMB:

Het initiatief voor een openbaar zwemwater is eerder bij ons aan bod gekomen. Het is voor ons, los van de cultuurhistorie en de financiën, om meerdere redenen niet haalbaar. Rijkswaterstaat heeft een controle systeem voor haar eigen zwemwater. Dit brengt een aanzienlijke verantwoordelijkheid met zich mee. Zie hiervoor https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/zwemmen-in-open-water en https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/zwemmen-in-open-water/zwemmen-in-rivieren-en-kanalen/index.aspx

De belangrijkste redenen waarom dit voor ons niet haalbaar is, som ik hieronder op.

  1. De meest belangrijke is het feit dat wij kunnen niet garanderen dat het water 100% veilig is. Er kunnen objecten in het water belanden waar mensen zich aan kunnen verwonden. De verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij ons;
  2. Er is vanuit ons geen toezicht te regelen (badmeester);
  3. Het water staat in open verbinden met andere vaarwateren. Wij kunnen de waterkwaliteit dan ook niet garanderen;

Veel openbare zwemgelegenheden zijn door deze verplichting in het verleden ook gesloten. Temeer omdat de veiligheidsvoorschriften niet konden worden nageleefd. Wij waarschuwen ook via het Naardernieuws om niet in de vestinggracht te zwemmen en benadrukken de gevaren van het springen van de wal.