Nieuw initiatief: blaas militaire zweminrichting nieuw leven in

Er is een nieuw inwonersinitiatief op ons platform geplaatst, dat er op ziet de militaire bad- en zweminrichting in de vestinggracht van Naarden Vesting nieuw leven in te blazen.Van het zwembad zou jong en oud kunnen genieten, met als bijkomend voordeel dat er meer toezicht gehouden kan worden op het achterlaten van zwerfvuil. De initiatiefnemer denkt dat het idee levensvatbaar is, nu de SMB aangeeft de vestingwerken zoveel mogelijk terug te willen brengen naar de militaire verdedigingsfunctie van weleer. Dat was recent de belangrijkste reden voor SMB om afwijzend te reageren op een initiatief tot terugkeer van de door veel Naardenezen zo geliefde eendenkooi. Die zou volgens de eigenaar van de vestingwerken meer in een ‘park-achtig’ landschap passen.

Een kleine terugblik in de tijd: 

In 1889 werd bij de linkerface van het ravelijn een deel van de gracht afgescheiden om te dienen als bad- en zweminrichting. Met palen en gordingen had men een diep en ondiep bassin gevormd. Verder stond er een houten zwem loods, die na afloop van het seizoen werd afgebroken en opgeborgen. In 1896 werd de loods vergroot en ingericht tot 7 kleedkamertjes. Na het aanleggen van een urinoir (1898) en het maken van een houten plateau (1899) werd in 1900 een springtoren aan het zwembad toegevoegd. De springtoren werd betaald uit de opbrengst van toegangsbewijzen van verenigingen, die daar vergunning tot zwemmen hadden. Zo werd ook de uitbreiding van het aantal kleedkamertjes betaald. In 1911 werd er in het militaire zwembad van Naarden voor het eerst door een groep inwoners waterpolo gespeeld.

Het militaire zwembad was een openlucht bad en bevond zich in de binnenvest bij de kapitein Meijerweg. Er waren afzonderlijke openingstijden voor militairen, mannen en vrouwen. Gemengd zwemmen of zwemmen zonder een tot de hals gesloten zwempak was toen ondenkbaar. Het zwembad is in 1935 verkocht en gesloopt. (Bron: De Omroeper)