Uitslag weekpoll: Oogje dicht bij eindexamenfeesten

Op 13 juni om 08.00 ’s ochtends maakt het Cito de definitieve normeringen bekend voor de eindexamens van dit jaar. Dit betekent dat waarschijnlijk ook in jouw straat behoorlijk wat vlaggen, met aan de vlaggenpost de bekende schoolrugzak, gehesen zullen worden. Geslaagd! Voor veel scholieren dus reden voor een feestje. Maar als al deze geslaagde scholieren een eigen feestje geven, kan dit nogal wat overlast veroorzaken. Of moet dat kunnen, zo één keer per jaar? Wij vroegen in onze meest recente poll naar jullie mening over examenfeestjes en overlast.

Aan deze stemming deden 121 personen mee via ons platform. Ook via onze app kon op deze poll worden gestemd. Het merendeel van deze kiezers lijkt voorstander te zijn van ‘de schappelijke dialoog’. Maar liefst 50% van stemmers (61 stemmen, 47% van de app-stemmers) geeft namelijk aan dat: “Als de eindexamenkandidaat tijdig aan de buurt laat weten dat er een feest wordt gegeven, bijvoorbeeld door briefjes rond te brengen en naaste buren uit te nodigen, dan is het geven van een feest geen probleem”. Ook vindt een grote groep (31%, 37 stemmen en 35% van de app-stemmers) dat politie en handhaving weleens een oogje mogen dichtknijpen bij meldingen van geluidsoverlast in eindexamentijd. Een kleine 13% van de stemmers (en 7% van de app-stemmers) is van mening dat eindexamenvreugde geen reden mag zijn om de reguliere geluidsoverlastregels te overtreden. Deze stemmers vinden dat: “Eindexamenfeesten op doordeweekse dagen na 22.00 uur geen overlast meer mogen veroorzaken. Politie en handhaving moeten hier streng tegen optreden.” Een zevental stemmers (6%, tegen 11% van de app-stemmers) vindt zelfs dat eindexamenfeesten helemaal niet in een woonwijk thuishoren, maar op scholen, in kroegen of in speciale feestruimtes zouden moeten worden gegeven.

Mag jij binnenkort je diploma ophalen of ken jij iemand op wie jij binnenkort het glas mag heffen? Gefeliciteerd! Probeer bij het feesten echter wel een beetje rekening te houden met je buren! Over feestjes gesproken, het is nog ver weg, maar toch wordt er op 20 juni alweer gepraat over een ander groot feest: Oud & Nieuw. Op de politieke avond van die woensdag wordt er gesproken over het wel of niet instellen van vuurwerkvrije zones. Hoe denk jij hierover? Laat het ons weten door te stemmen op onze nieuwe poll, of bezoek de politieke avond en luister naar de beschouwingen van verschillende voor- en tegenstanders.