GDP stelt vragen over ondergrondse hoogspanningskabels

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat tientallen woonhuizen te dicht op ondergrondse hoogspanningskabels staan, waaronder in Gooise Meren. Het lijkt in onze gemeente vooral te gaan om woningen in het Jac. P. Thijssepark in Naarden. Bewoners maken zich hier zeer ongerust over.De Gezondheidsraad heeft namelijk aanwijzingen dat kinderen die dicht bij de kabels wonen (magneetveldsterkte > 0,4 microTesla), een hogere kans op leukemie hebben. De Gezondheidsraad vindt daarom dat er met ondergrondse kabels net zo voorzichtig zou moeten worden omgegaan als die boven de grond. Zo mogen er geen nieuwe woningen, scholen en kinderdagverblijven worden gebouwd in de buurt van hoogspanningslijnen. En mensen die daar direct onder wonen, krijgen een vergoeding van de overheid als ze willen verhuizen naar een andere plek. Goois Democratisch zal hierover daarom vragen stellen tijdens het vragenhalfuur in de raadsvergadering van 23 mei.