GDP wil open debat over vuurwerk

Uit een recente online poll van Goois Democratisch Platform blijkt dat inwoners van Gooise Meren heel verschillend denken over het al dan niet opleggen van beperkingen voor het afsteken van vuurwerk door particulieren, of het instellen van andere maatregelen zoals de organisatie van vuurwerkshows. Terwijl in gemeenten om ons heen de politiek hier actief mee bezig is, wordt er in onze gemeente eigenlijk niet over gesproken. GDP wil daar verandering in brengen en stelt daarom voor om hierover een open debat te voeren tijdens een politieke avond. De partij heeft hiervoor een verzoek ingediend bij de agendacommissie. Deelnemers aan het open debat kunnen o.a. inwoners, hulpdiensten, de vuurwerkbranche, medisch specialisten en raadsleden zijn.

Fractievoorzitter Jelmer Kruyt: “De uitslag van de poll en de vele reacties op de social media vragen gewoon om een open gesprek, zodat we rustig met elkaar kunnen kijken waar we heen willen.” Van de circa 400 deelnemers aan de poll wil 40% alles bij het oude laten, maar met goede handhaving van de bestaande regels. Een percentage van 60% wil wel dat er wat verandert, maar over wat er dan moet gebeuren is men verdeeld. 15% ziet een oplossing voor de overlast in het instellen van enkele vuurwerkvrije zones, terwijl 25% wil dat dat er veel meer worden. 20% van de mensen wil zelfs een algeheel vuurwerkverbod instellen.

In Gooise Meren zijn tot op heden geen extra beperkingen opgelegd voor het afsteken van vuurwerk. In veel andere gemeenten ligt dat anders. Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat 24 van de 48 gemeenten in Noord-Holland dit jaar een of meer vuurwerkvrije zones instellen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Redenen die hiervoor worden aangevoerd zijn o.a. overlast, schade, zwaar letsel en stress bij dieren.